Elk jaar in het derde volle weekend van oktober wordt wereldwijd de JOTA gehouden. JOTA staat voor Jamboree On The Air. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van een Wereld Jamboree. Tijdens zo'n kamp komen rond de 30.000 Scouts van over de hele wereld bij elkaar.
In 1956 zaten na de Jamboree een aantal scouts bij elkaar te bedenken dat het toch wel hel jammer is dat een jamboree alleen maar elke 4 jaar was en ze wilden elkaar eigenlijk wel jaarlijks ontmoeten. Maar die afstand hè. Die was zo moeilijk te overbruggen. Het was gewoonweg te veel van het goede om van over de hele wereld elk jaar bij elkaar te komen. Daarom ontstond het idee om gebruik te maken van radio.
Radioamateurs waren er in die tijd volop en verschillenden van hen waren ook scout. Radioamateurs waren in staat om eenvoudig grenzen te overschrijden en over de hele wereld contacten te leggen. Zo ontstond de afspraak om volgend jaar via the "air" weer bij elkaar te komen en een jamboree te houden. In 1957 is zo de eerste Jamboree on the air georganiseerd. Hadden ze in die tijd internet gehad dan hadden ze waarschijnlijk voor het het internet gekozen en had het vanaf het begin JOTI geheten.
Tijdens de JOTA en JOTI blijft iedereen in zijn eigen land, maar praten elk jaar ongeveer 500.000 Scouts een weekend lang met elkaar via de radio en het internet.
De radiostations worden bemand door zendamateurs. Zij begeleiden de scouts bij het zenden. Sinds 1957 hebben vele duizenden Scouts van over de hele wereld via de radio kennis gemaakt met elkaars cultuur en gewoontes. Veel contacten tijdens de JOTA hebben geresulteerd in langdurige pen-vriendschappen en vriendschapsbanden tussen vele scoutinggroepen.
Sinds halverwege de jaren '90 is daar de Jamboree On The Internet (JOTI) bijgekomen waarbij, je raadt het al, de Scouts met elkaar communiceren via internet. De JOTI wordt vaak binnen een groep opgezet door de 'whizzkids' onder de leiding. Tijdens de JOTI (die gelijk valt met de JOTA) chatten ze op IRC-kanalen en surfen ze over het internet. De JOTI is relatief jong, maar is in korte tijd erg populair geworden.
Om meer scouts de kans te geven elkaar te ontmoeten wordt jaarlijks tegelijk met de JOTA de JOTI georganiseerd. JOTI is de afkorting van Jamboree On The Internet.
Het initiatief om aan de JOTI deel te nemen gaat bij voorkeur uit van de leden van de scoutinggroep. Je kan JOTI aanbieden als een activiteit voor de hele groep of aan een enkele speltak. Wat denk je van "Een opkomst chatten met scouts over de hele wereld"?
Het internet is een goedkope manier om zowel nationaal als internationaal te communiceren met scouts over de hele wereld. Overal ter wereld zijn er mogelijkheden om toegang te krijgen tot het internet. De contacten zijn live of met weinig vertraging en je kan er informatie uitwisselen over scouting, een nieuwe vriendschap opstarten of onderhouden, een project starten...
Als je de taal van de scout aan de andere kant van de wereld niet zo goed begrijpt, heb je de kans het bericht nog eens te lezen, een woordenboek je te laten helpen. Kortom, het kan heel wat drempels wegnemen.
Een jamboree brengt scouts met elkaar in contact. Hierin vinden we respect, de kennismaking met andere culturen, religies, waarden en normen belangrijk. Tijdens jamborees wordt aandacht gevestigd op de internationale verbondenheid (we leven op 1 wereld). Milieuvraagstukken en ontwikkelingsproblematiek (derde wereld) komen aan de orde in het Global Development Village (GDV).
Een JOTA zou je kunnen zien als een wereld jamboree. De verschillende werelddelen kunnen gezien worden als de subkampen, de verschillende landen als troepen.
Het idee van 1 beweging, 1 wereld en 1 gedachte sluit prima aan bij de JOTA /JOTI.
Algemene JOTA foto's: